Google Books: de nieuwe openbare bibliotheek?

Bij deze mijn tweede update voor het vak "Bibliotheken en de toekomst" (zie ook mijn eerste update en een blog over het vak zelf, geplaatst door mijn docent). Dit wordt een razendsnelle update, aangezien de bieb zo sluit (toepasselijk) en mijn internet het thuis nog niet doet.

Morgen is het tijd om de voorlopige onderzoeksopzet in te leveren en ik merk wel dat ik 180 graden gedraaid ben t.o.v. mijn vorige blog. Toen wilde ik het nog over participatie van de gebruiker doen, inmiddels heb ik een andere wending gekozen. Ik zal hier niet alles neerplakken - daar is dit niet voor bedoeld - maar ik zal toch even kort berichten wat mijn bevindingen zijn.

Mijn hoofdvraag zal zijn: Wat is de invloed van het project Google Books op de positie van de openbare bibliotheek?

Om dit niet te breed te maken, belicht ik dit vanuit ruimtelijk, juridisch en sociaal perspectief.

Daarnaast zijn dit de bronnen die ik momenteel gevonden heb (deze wel even snel met de welbekende ctrl-v, ctrl-c):

Batke, P. (2010)  Google Books: Google book search and its critics. Lulu.

Brophy, J. en Bawden, D. (2005) “Is Google enough? Comparison of an internet search engine with academic library resources”, Aslib Proceedings, jrg. 57, nr. 6, pp. 498-512.

Hanratty, E. (2005) “Google Library: Beyond Fair Use?”, Duke L. & Tech. Rev., nr. 10. URL bezocht op 22 april 2012.

Huysmans, F. en Hillebrink, C. (2008). De openbare bibliotheek tien jaar van nu. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

Proskine, E.A. (2006) “Google’s Technicolor Dreamcoat: A Copyright Analysis of the Google Book Search Library Project”, Berkeley Technology Law Journal, jrg. 21, nr. 1, pp. 213-240.

Mijn vraag aan jullie is niet wat jullie vinden van mijn vraag of of jullie me kunnen helpen bij het schrijven van mijn werkstuk, maar of iemand toevallig bekend is met hierboven geciteerde bronnen en of er misschien iemand een andere leestip voor mij heeft.

Weergaven: 208

Tags: bt2012

Opmerking

Je moet lid zijn van Platform InformatieProfessionals om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Platform InformatieProfessionals

Reactie van Selma op 23 April 2012 op 12.33

@Bert: heel erg bedankt, ik heb ze bekeken en ik denk dat ik daar wel veel mee kan!

Forum en Blogs

Zoeken

Loading

Sponsors:

GO opleidingen

Nedap Librix

Twitter

© 2014   Gemaakt door Edwin Mijnsbergen.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden